Begroting 2021

Dienstverlening & Bestuur

Achtergrondinformatie & ontwikkelingen

Programma Dienstverlening
Het programma Dienstverlening waarin we werken aan verdere verbetering van onze fysieke en digitale dienstverlening aan inwoners en ondernemers voeren we uit in de collegeperiode 2018 – 2022. Binnen het programma zetten we extra in op het betrekken van inwoners en ondernemers bij onze dienstverlening én op monitoring en directe bijsturing van onze dienstverlening. We gaan onze dienstverlening ‘samen’ verder verbeteren, waarin we uitstralen dat we toegankelijk, slagvaardig en zorgvuldig zijn.

Dienstverlening
Er zijn veel ontwikkelingen die er toe leiden dat de manier waarop we onze dienstverlening vorm hebben gegeven, aangepast zal moeten worden. Aanvragen worden steeds meer digitaal ingediend en verwerkt. Door het gebruik van een nieuwe applicatie binnen Burgerzaken zorgen we ervoor dat de dienstverlening aan onze inwoners steeds vaker ook digitaal wordt aangeboden. Onze digitale dienstverlening groeit, maar uiteraard blijven wij ook graag persoonlijke dienstverlening leveren indien dat meer passend of gewenst is.

Onze rol als gemeente verandert. Wij worden steeds meer een expertisecentrum waar we inwoners en ondernemers adviseren in complexe situaties. Dit vraagt om een andere houding, een andere manier van communiceren en een andere manier van omgaan met onze inwoners en ondernemers. Dat blijft een continue-proces waarbij wij onze inwoners en ondernemers het gevoel willen geven dat zij zich welkom voelen. Instrumenten om dat te meten worden steeds meer ingezet zoals een klantmonitor, peilingen en klantcontactsysteem. Verbetering van onze digitale toegankelijkheid, waaronder de website, is een blijvend speerpunt. Ook regionaal werken we samen door gezamenlijk een klantmonitor te implementeren waarmee we de beschikking krijgen over een regionale benchmark.

Inwonerparticipatie
Er is steeds meer interactie tussen de inwoners/ondernemers en onze gemeente (participatie). Via de dorpsgesprekken is dit ook door ons gestimuleerd. We gaan hier mee door. We blijven activiteiten die vanuit inwoners komen stimuleren om de dorpen in Koggenland vitaal te houden. We zoeken naar nieuwe manieren om inwoners te laten participeren. Vanuit de evaluatie van de dorpsgesprekken in het kader van Vitaal Koggenland worden nieuwe voorstellen aan de raad voorgelegd. De ervaringen met participatie voor de omgevingsvisie worden meegenomen. Ondertussen zijn we gestart met het digitale inwonerspanel. Vier keer per jaar voeren wij onderzoeken uit naar de mening van onze inwoners via het digitale inwonerpanel.
In samenspraak met gemeenteraad, college en organisatie wordt bepaald welke onderwerpen voor deze onderzoeken in aanmerkingen komen, mogelijk ook afhankelijk van actuele ontwikkelingen.

Openbare orde en veiligheid
Corona heeft een grote invloed op dit beleidsveld. Vanuit dit beleidsveld coördineren we de aanpak en organiseren de handhaving op de Corona maatregelen. We zien dat het aantal meldingen overlast toeneemt en dat dit veel vraagt van onze BOA’s bovenop hun reguliere werkzaamheden. Onze grote inzet om alcohol en drugsgebruik onder jongeren te verminderen, zetten we ook in 2021 voort. Hierbij kijken we ook naar digitale mogelijkheden om de doelgroepen (ouders en jongeren) te bereiken. Ook de (regionale) aanpak tegen ondermijning zetten we voort. Daartoe zijn we nu ook gestart met het project Veilig Buitengebied om bewustwording te creëren bij ondernemers (en inwoners) op drugsgerelateerde risico’s in het buitengebied. Tot slot blijven wij inzetten op een veilig Koggenland met een goede samenwerking tussen onze BOA’s en de politie en willen we onze inwoners meer betrekken bij signalering (en mogelijk ook het oplossen) van veiligheidsvraagstukken.

Pact van Westfriesland
In 2020 hebben de gemeenteraden van Westfriesland het Uitvoeringsplan voor het Pact van Westfriesland 7.1 vastgesteld, ook is vorm gegeven aan het benodigde Inrichtingsplan hiervoor. In 2021 zetten we met de 7 Westfriese gemeenten en de verbonden partners volop in om vorm te geven aan onze ambities

Krachtig Koggenland
Eind 2020 is een start gemaakt met de evaluatie van Krachtig Koggenland (Bestuurskrachtonderzoek 2017). In 2021 zal afhankelijk van de resultaten uitvoering moeten worden gegeven aan datgene wat college en raad van belang vinden

Bedrijfsvoering
Voor de ontwikkelingen op het onderdeel bedrijfsvoering verwijzen we u naar de paragraaf bedrijfsvoering.

Deze pagina is gebouwd op 03/08/2021 15:28:08 met de export van 03/08/2021 15:13:53