Omgevingswet
De Omgevingswet brengt de nodige veranderingen met zich mee als het gaat om regels, beleid, bevoegdheden, automatisering, werkprocessen en organisatie. Deze wet treedt in werking op 1 januari 2022 (een jaar uitgesteld) en vergt veel voorbereiding. De raad heeft het koersdocument, het plan van aanpak en bijbehorende krediet vastgesteld. Het plan van aanpak is gestoeld op drie pijlers: regionale implementatie, bestemmingsplan (voorloper Omgevingsplan) verbrede reikwijdte en opstellen kadervisie. Een van de effecten van de Omgevingswet is dat er een andere werkwijze van ons verlangd gaat worden (o.a. snellere doorlooptijd vergunningen). In het najaar 2019 is gestart met de participatie. In het derde kwartaal 2020 starten de gesprekken met de raad over de concept kadervisie. Daarnaast zijn we in overleg met de ketenpartners (Veiligheidsregio en Omgevingsdienst). Indien dit toegevoegde waarde heeft, kunnen er meer taken worden overgeheveld naar de ketenpartners.
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
Gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor de bouwtechnische toets alvorens een vergunning wordt afgegeven. De nieuwe wet heeft tot doel om de kwaliteitsborging van bouwwerken te verbeteren en (mede daardoor) de positie van bouwconsumenten te versterken. De gemeente krijgt een andere taak en private partijen krijgen meer verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. De wet is uitgesteld maar in 2020 door de Eerste Kamer aangenomen. De wet treedt niet in 2021 in werking maar nu ook per 1 januari 2022. De wijze van implementatie wordt zowel regionaal als lokaal opgepakt.
Raadsopdrachten Wonen en Duurzaamheid
De raadopdrachten Wonen en Duurzaamheid zijn opgegaan in de kadervisie. Dit geldt ook voor de collegedoelstellingen ‘Ondernemend Koggenland’ en ‘aantrekkelijk recreëren en verblijven’. Deze kadervisie, inclusief (concept) uitvoeringsprogramma wordt naar verwachting in het najaar 2020 vastgesteld. In deze begroting is nog geen rekening gehouden met financiële consequenties met name op het gebied van duurzaamheid. Op het moment dat uw raad de inhoudelijke keuzes maakt zullen de financiële effecten op hoofdlijnen duidelijk worden.
Woningmarkt
Op basis van de gemeentelijke structuurvisie en regionale woonvisie werken we in 2021 verder aan woningbouw op verschillende locaties. Voor wat betreft de toewijzing van huurwoningen is reeds gestart met een nieuw regionaal woonruimteverdeelsysteem, om de kansen van diverse groepen op de woningmarkt te verbeteren.
Overdracht taken Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en gemeenten
Er is een intentieverklaring gesloten met het HHNK omtrent het toekomstig beheer van water en wegen. Uitgangspunt is dat water wordt overgedragen aan het HHNK en wegen naar gemeenten. Overige (financiële) condities en voorwaarden zijn onderdeel van het gesprek. Dit leidt tot extra inspanningen op toekomstig onderhoud dit lichten we nader toe in de paragraaf 'onderhoud kapitaalgoederen'.
Woningbedrijf
Op 17 juni 2019 heeft uw raad onder andere de missie, visie, transformatieopgave, de organisatorische ambities en bijbehorende financiële kaders vastgesteld van het cluster vastgoed. In het bijzonder van het Gemeentelijk Woningbedrijf. De daarin benoemde opgave is door het college in uitvoering genomen en zal meerdere jaren in beslag nemen.
Huisvesting buitendienst
In het derde kwartaal 2020 heeft een raadsinformatieavond plaatsgevonden, naar aanleiding van deze input (via presidium) streeft het college naar een raadsbesluit voorbereidingskrediet 1e kwartaal 2021.
Corona crisis
In het voorjaar 2020 zijn we geconfronteerd met Covid-19. Dit leidde tot een onzekere situatie. Inmiddels lijkt de situatie stabiel maar is er nog onduidelijkheid over een mogelijk tweede golf en over de beheersbaarheid (wel/niet snel een vaccin) op lange termijn. Inmiddels is wel duidelijk dat een recessie op de loer ligt. Wat dit betekent voor gemeenten is nog niet duidelijk. Het is wel duidelijk dat enkele industrieën permanent veranderen en dat tegelijkertijd veel gevolgen op dit moment nog onduidelijk zijn. In veel segmenten komt de digitalisering in een stroomversnelling. De reisbranche is momenteel juist volledig stilgelegd of komt langzaam weer op gang. De grote vraag is of deze volledig herstelt. De getroffen maatregelen voor massa evenementen duren waarschijnlijk het langst. Daarom zullen ze als laatste herstel vertonen. Samenvattend: een aantal segmenten maakt een duidelijke sprong voorwaarts maar andere segmenten – zoals reizen, evenementen met veel publiek - blijven waarschijnlijk voor altijd de effecten van het Corona virus voelen. Vertaald naar dit programma heeft Covid-19 invloed op evenementenvergunningen, verhuur van vastgoed, ondernemers, aanvragen omgevingsvergunningen voor bouwen (minder of juist meer). In 2021 zal hier meer inzicht in komen.