Begroting 2021

Paragrafen

Verbonden partijen

Regionale samenwerking
Niet alleen de colleges en de ambtelijke organisaties werken samen, maar ook de zeven Westfriese gemeenteraden. Door het stellen van gezamenlijke Westfriese kaders voor regionale samenwerking ontstaat meer grip en sturing op regionale samenwerking door de raden. Dit draagt bij aan de betrokkenheid van de raden en daarmee aan de effectiviteit van regionale samenwerking. Zo zijn er de Westfriese 5, de Hoornse 10 en het Pact van Westfriesland.

Westfriese 5
De Westfriese 5 zijn vijf uitgangspunten die voor de regionale samenwerking gelden.

De Hoornse 10
De Hoornse10 betreffen tien spelregels die specifiek van toepassing zijn op de interactie met de gemeenschappelijke regelingen.

Pact van Westfriesland

Met het pact van Westfriesland hebben de zeven gemeenteraden een gezamenlijke ambitie vastgesteld om tot de top 10 van meest aantrekkelijke regio’s van Nederland te behoren.

Uitgangspunten gemeenschappelijke regelingen
Notitie Informatievoorziening gemeenschappelijke regelingen
Op 5 februari 2018 heeft de gemeenteraad de notitie Informatievoorziening gemeenschappelijke regelingen vastgesteld. In deze notitie zijn allerlei voorstellen gedaan die betrekking hebben op de schriftelijke informatievoorziening, procedureafspraken en formele besluitvorming (zoals onder andere zienswijzeprocedure kadernota, toegankelijk maken stukken algemeen bestuursvergaderingen en de betrokkenheid van de raadsleden te faciliteren door bijvoorbeeld werkbezoeken). Deze voorstellen, gecombineerd met de verplichting van de colleges om de Gemeenteraden actief te informeren over gemeenschappelijke regelingen, maken het voor gemeenteraden mogelijk dat zij beter inhoudelijk betrokken worden bij het werk van de gemeenschappelijke regelingen.

Financiële uitgangspunten gemeenschappelijke regelingen (FUGR)
Op 25 februari 2019 heeft de gemeenteraad de financiële uitgangspunten gemeenschappelijke regelingen (FUGR) vastgesteld. Door de vaststelling van deze uitgangspunten wordt een eenvoudige en eenduidige aanpak in de omgang met de gemeenschappelijke regelingen in de gemeenten in Noord-Holland Noord mogelijk gemaakt. Zo staat in de FUGR bijvoorbeeld welke methodiek voor indexering wordt toegepast, hoe hoog de algemene reserve mag zijn en welke aanvullende informatie in de jaarstukken en begroting opgenomen moet worden.

Deze pagina is gebouwd op 03/08/2021 15:28:08 met de export van 03/08/2021 15:13:53